Kasta klot i skärgården

Vill ni samlas för en aktivitet som passar alla åldrar och inte kräver några förkunskaper så är Boule Pétanque perfekt! Ta med vänner, familj eller kollegor och kombinera med en dag på Stockholms närmaste skärgårdsö.

Våra boulebanor

Röda Villans 7 Boulebanor är placerade mitt på Fjäderholmarna, en kort promenad från Villan. Ni hyr bouleklot på Villan och tar lediga banor i mån av plats.

Pris Vuxen 70 kr Barn (t.o.m. 15 år) 35 kr

Bouleturnering med instruktör

Är ni ett sällskap på minst 10 personer kan ni boka boulespel med instruktör, 1,5 timmes spel. Vår bouleinstruktör hälsar er välkomna och bjuder in er i boulens värld. Ni får bakgrunden till Boule Pètanque, går igenom reglerna och lär er hur man spelar. Efter avslutad turnering blir det prisutdelning. Går att kombinera med mat och dryck på Röda Villan.

Pris 250 kr / person, vid bokning av buffé på Röda Villan 200 kr / person

Om Boule

Boule som vi säger här i Sverige heter egentligen Pétanque i Frankrike, vilket betyder ”att stå på båda fötterna”.

I Frankrike började man spela boule redan under medeltiden. Boulespelande fick sådana effekter att Karl V på 1300-talet stiftade en lag där han förbjöd spelet. Han upptäckte att hans soldater hellre tränade boule i stället för krigskonst.

Med Prins Bertil (1912 – 1997) växte spelets popularitet i Sverige. Prinsen var en hängiven boulespelare som lärde sig uppskatta sporten under sina vistelser i S:t Maxime på den franska Rivieran.

Hur man spelar boule

Grunderna i boulespelet är mycket enkla. De tar inte många minuter att lära. Men sedan kan du lägga ner hur mycket tid du vill, på att bli en bra eller bättre boulespelare.

Spelet går ut på att man kastar de 12 kloten mot en liten kula (kallat lillen) och får poäng för de klot en själv eller det egna laget placerat närmare lillen än motståndarlagets.

1 poäng får det klot som ligger närmast Lillen. Har samma spelare eller lag flera klot närmare Lillen än motståndarna, får man ytterligare ett poäng för varje sådant klot.

En spelare från det laget som vann senaste omgången ritar nu upp en ny cirkel på den plats Lillen ligger och kastar på nytt ut den 5-10 meter från ringen. Spelet pågår tills något lag uppnått 13 poäng.

Lycka till!

– på Fjäderholmarna

2021 

12-13 juni, 19-20 juni, dagligen från 25 juni till Sep

Besök oss även på Boule & Berså.